Składniki:
(około 43 szt.)
- 3 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć)
- 2 łyżki świeżych kwiatków lawendy (lub 1 łyżka kwiatków suszonych)
- 200 g. masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
Cukier trzcinowy zmiel w
młynku na puder.
Mąkę wysyp na stolnicę i
wymieszaj ze wszystkimi sypkimi składnikami: proszkiem do pieczenia, sodą, kardamonem,
cukrem waniliowym, zmielonym cukrem i solą. Dodaj zimne masło i
"wsiekaj" je nożem w mąkę. Na koniec dodaj jajko, żółtka i lawendę i
zagnieć rękami ciasto.
Piekarnik nagrzej do
200°C. Blaszki posmaruj masłem.
Ciasto podziel na 4
części. Każdą wałkuj na grubość 4 mm. i wycinaj szklanką kółka. Układaj na
blaszkach w odstępach co najmniej 2 cm. Skrawki ciasta zlepiaj razem i ponownie
rozwałkowuj. Piecz przez 9 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz