Składniki:
(5-6 porcji)
- ok. 500 g. puree z dyni hokkaido*
- 500 g. ziemniaków (ze skórką)
- 200 g. maki pszennej
- 40 g. maki kukurydzianej
- 30 g. maki ziemniaczanej
- szczypta soli i pieprzu
- 1 żółtko
Oraz
- 4 łyżki masła
- 2 duże garście pestek dyni
- garść listków szałwii
- 2 gałązki rozmarynu
- 50 g. sera cheddar
* Puree z dyni: Dynię w większych kawałkach (ze skórką) ułóż w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu. Przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz 25-30 minut. Wyjmij, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem na gładkie puree (miksuj jeszcze ciepłe).
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po ugotowaniu zdejmij skórkę i przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz na puree.
Na stolnicę wysyp wszystkie mąki i wymieszaj je razem z solą i pieprzem. Dodaj zimne ziemniaki i puree z dyni oraz żółtko. Połącz wszystko rękami tworząc jednolite ciasto. Nie wyrabiaj ciasta długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego roluj wałek grubości kciuka. Krój na kawałeczki około 2,5 cm. i lekko spłaszczaj widelcem tworząc nim wgłębienia.
Gnocchi wrzucaj partiami na osolony wrzątek, mieszaj i gotuj ok. 1-1,5 min. od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i wrzucaj do zimnej wody.
Łuskane pestki dyni upraż na suchej patelni.
Na dużej patelni rozpuść masło, trochę posól i popieprz. Wrzuć całe lub pokruszone listki szałwii oraz listki rozmarynu i smaż pół minuty. Dodaj prażone pestki dyni oraz ugotowane gnocchi. Wymieszaj i chwilę podsmaż, aż gnocchi zaczną się rumienić.
Podawaj od razu z drobno startym cheddarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz