września 15, 2017

Gnocchi dyniowe


Składniki:
(5-6 porcji)

  • ok. 500 g. puree z dyni hokkaido*
  • 500 g. ziemniaków (ze skórką)
  • 200 g. maki pszennej
  • 40 g. maki kukurydzianej
  • 30 g. maki ziemniaczanej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 żółtko
Oraz
  • 4 łyżki masła
  • 2 duże garście pestek dyni
  • garść listków szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 50 g. sera cheddar 

* Puree z dyni: Dynię w większych kawałkach (ze skórką) ułóż w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu. Przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz 25-30 minut. Wyjmij, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem na gładkie puree (miksuj jeszcze ciepłe).

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po ugotowaniu zdejmij skórkę i przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz na puree.

Na stolnicę wysyp wszystkie mąki i wymieszaj je razem z solą i pieprzem. Dodaj zimne ziemniaki i puree z dyni oraz żółtko. Połącz wszystko rękami tworząc jednolite ciasto. Nie wyrabiaj ciasta długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego roluj wałek grubości kciuka. Krój na kawałeczki około 2,5 cm. i lekko spłaszczaj widelcem tworząc nim wgłębienia.

Gnocchi wrzucaj partiami na osolony wrzątek, mieszaj i gotuj ok. 1-1,5 min. od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i wrzucaj do zimnej wody.

Łuskane pestki dyni upraż na suchej patelni.

Na dużej patelni rozpuść masło, trochę posól i popieprz. Wrzuć całe lub pokruszone listki szałwii oraz listki rozmarynu i smaż pół minuty. Dodaj prażone pestki dyni oraz ugotowane gnocchi. Wymieszaj i chwilę podsmaż, aż gnocchi zaczną się rumienić.

Podawaj od razu z drobno startym cheddarem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz