Składniki:
(4 porcje)
- 1 bardzo duży burak (lub dwa mniejsze)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
- 3 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego)
- 5 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 jajka
- sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową. Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, przykryj i gotuj 5 min. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj przez 10 minut.
Obranego buraka zetrzyj na dużych oczkach, włóż do zupy, dodaj ocet i majeranek, gotuj 25 min. (cały czas pod pokrywką). Wyjmij ziela i liść laurowy.
Do śmietany wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie mątewką. Dolej chochlę płynu z zupy i po wymieszaniu wlej do reszty barszczu. Dobrze wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do zagotowania i zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na krem.
Barszcz podawaj z jajkiem na twardo, posypany natką pietruszki.
Dodaj swoją stronę Za darmo !!!
OdpowiedzUsuńhttp://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron