Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm.)
Spód
- 150 g. mąki pszennej
- 150 g. mąki kokosowej
- 100 g. cukru brązowego (nie trzcinowego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 110 g. zimnego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Budyń jaglany i dynia
- 2 szkl. mleka
- 1/3 szkl. kaszy jaglanej (80 g.)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 gałązki tymianku cytrynowego
- 300 g. obranej dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cm. (u mnie hokkaido)
- 2 szkl. wody
- niepełna szkl. cukru
Kruszonka
- 35 g. mąki pszennej
- 35 g. mąki kokosowej
- 35 g. cukru
- 40 g. masła
- 1 żółtko
Dynia na wierzchu
- 80-90 g. dyni pokrojonej w cienkie paseczki
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl. syropu z gotowania dyni w kosteczkach
Budyń: Zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Wsyp kaszę jaglaną, zamieszaj. Zmniejsz ogień na malutki, przykryj garnek i gotuj, aż kasza będzie całkiem ugotowana, około 25 minut. Kaszę w mleku zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki budyń. Odstaw.
Dynia: Zagotuj wodę z cukrem (niepełna szklanka), wrzuć dynię w kosteczkach. Gotuj około 10 min, aż będzie miękka. Wyłóż na sitko, wystudź, syrop zachowaj. Do wystudzonego budyniu dodaj dynię i listki tymianku cytrynowego, wymieszaj delikatnie.
Kruszonka: Składniki na kruszonkę włóż do miski i wyrób ręką, aż powstaną grudki ciasta.
Spód: Mąki wsyp na stolnicę, wymieszaj z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i siekaj nożem na małe kawałki. Dodaj żółtka i śmietanę. Chwilę siekaj a następnie szybko wyrób kruche ciasto. Ciastem wylep dno tortownicy wysmarowanej odrobiną masła. Wstaw do lodówki na 30 min.
Ciasto podziurkuj widelcem w kilku miejscach. Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz przez 10 minut.
Wyjmij i na podpieczony spód rozłóż równomiernie budyń z dynią. Na budyniu rozsyp kruszonkę. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 30 minut. Wyjmij i wystudź.
Dynia na wierzchu: W czasie pieczenia ciasta paski dyni ugotuj w syropie pozostałym po gotowaniu dyni w kostce. Wyjmij na sitko i odłóż. Odlej 1/2 szkl. syropu i zaczekaj aż ostygnie. Wsyp do niego żelatynę i wymieszaj. Podgrzej aby się rozpuściła ale nie gotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz