Składniki:
(2 porcje)
- 2 dojrzałe awokado
- 1/3 szkl. łuskanego słonecznika
- kilka gałązek świeżego majeranku
- sok z 1/2 limonki
- świeżo mielony czarny pieprz
- gruboziarnista sól himalajska (lub morska)
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
Słonecznik upraż na suchej patelni. Ostudź, większość posiekaj a resztę zostaw do posypania.
Liski majeranku włóż do moździerza, dodaj sól i rozgnieć.
Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę. Miąższ wydrąż łyżeczką do miseczki. Wlej sok z limonki, rozgnieć awokado widelcem, ale nie na całkowitą papkę, zostaw trochę większych kawałeczków. Dodaj posiekany słonecznik i majeranek z solą. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
Zajadaj od razu, np. na lekko zgrillowanych razowych kromeczkach. Posyp słonecznikiem i jeśli lubisz odrobiną czarnuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz