października 16, 2017

Risotto marchewkowe


Składniki:
(4-5 porcji)


  • 1 szkl. ryżu arborio
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szkl. białego wytrawnego wina
  • 3 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego
  • 400 g. obranej marchewki
  • 100 g. obranej dyni
  • duża garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 3-4 gałązki tymianku cytrynowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • pieprz
  • trochę skórki otartej z cytryny


Marchewkę pokrój w większą kostkę, ugotuj do miękkości. Odcedź i jeszcze ciepłą zmiksuj na gładkie puree.
Dynię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Orzechy upraż lekko na suchej patelni.

Na duża patelnię wlej oliwę, podgrzej i zeszklij przez minutę drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż a po minucie startą dynię. Mieszaj i smaż 2-3 minuty.

Wlej wino, zamieszaj i czekaj aż wino odparuje.

Teraz wlej 1 szkl. gorącego bulionu i czekaj aż ryż go wchłonie.
Dodaj kolejną szkl. i znowu pozwól ryżowi wchłonąć cały płyn.

Wlej trzecią, ostatnią szklankę wywaru, dodaj puree marchewkowe, listki tymianku, trochę skórki z cytryny i orzechy. Dobrze wymieszaj, dopraw pieprzem. Gotuj, aż ryż będzie miękki i większość bulionu zostanie wchłonięta.

Na koniec dodaj masło i parmezan, wymieszaj delikatnie, przykryj pokrywką i odczekaj minutę lub dwie. Podawaj risotto od razu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz