stycznia 15, 2018

Ciasto bananowe



Składniki:
(wymiary dna keksówki 23/8 cm., u góry 26/12 cm.)

  • 3 i 1/2 dojrzałego banana
  • 270 g. mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczuszczonej
  • 70 g. masła
  • 170 g. drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki esencji bananowej (najlepiej takiej)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Oraz:
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy
  • kilka plasterków banana na wierzch

Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

Do niedużej miseczki wbij jajka, dodaj cukier i sól. Rozbełtaj dobrze widelcem.

Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.

Banany obierz i włóż do wysokiej miski. Rozgnieć i utłucz tłuczkiem do ziemniaków.

Do rozgniecionych bananów wlej rozmącone z cukrem jajka, ostudzone masło i aromat bananowy. Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką. Wsyp mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do blaszki, wyrównaj wierzch i ułóż plasterki banana.
Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie (grzałka góra-dół) przez 10 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 40-45 minut, do suchego patyczka*. Na 10 minut przed końcem pieczenia przełącz na grzanie tylko dolną grzałką.

Krój po wystudzeniu.

*nawet po 55 minutach pieczenia patyczek może być lekko mokry od ciasta. Nie przejmuj się, ciasto bananowe musi być wilgotne. Wyłącz piekarnik i potrzymaj w nim jeszcze ciasto przez 3 minuty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz