Składniki:
(wymiary dna keksówki 23/8 cm., u góry 26/12 cm.)
- 3 i 1/2 dojrzałego banana
- 270 g. mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczuszczonej
- 70 g. masła
- 170 g. drobnego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki esencji bananowej (najlepiej takiej)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Oraz:
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
- kilka plasterków banana na wierzch
Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Do niedużej miseczki wbij jajka, dodaj cukier i sól. Rozbełtaj dobrze widelcem.
Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.
Banany obierz i włóż do wysokiej miski. Rozgnieć i utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
Do rozgniecionych bananów wlej rozmącone z cukrem jajka, ostudzone masło i aromat bananowy. Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką. Wsyp mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do blaszki, wyrównaj wierzch i ułóż plasterki banana.
Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie (grzałka góra-dół) przez 10 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 40-45 minut, do suchego patyczka*. Na 10 minut przed końcem pieczenia przełącz na grzanie tylko dolną grzałką.
Krój po wystudzeniu.
*nawet po 55 minutach pieczenia patyczek może być lekko mokry od ciasta. Nie przejmuj się, ciasto bananowe musi być wilgotne. Wyłącz piekarnik i potrzymaj w nim jeszcze ciasto przez 3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz