Składniki:
- 1 świeży patroszony kurczak (ok. 2 kg.)
- 1 główka czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 cytryny
Sos winny:
- wino+soki z kurczaka po pieczeniu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
- sporo świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kurczaka dokładnie umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikami kuchennymi.
Z połówki cytryny wyciśnij sok, skórkę zachowaj.
Kurczaka natrzyj sporą ilością soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Do wnętrza kurczaka włóż pozostałą skórkę z cytryny. Chłódź w lodówce przez 12 godz.
Wyjmij mięso i włóż do wyższego naczynia do pieczenia. Do wnętrza kurczaka schowaj jeszcze po dwie gałązki tymianku i rozmarynu, przeciętą na pół główkę czosnku wraz z łupinką oraz połówkę cebuli, również w łupince. Resztę gałązek, połówkę czosnku i cebuli ułóż obok kurczaka. Całość zalej winem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200°C. Po około 20 minutach przykryj naczynie folią aluminiową. Co jakiś czas polewaj kurczaka winem, w którym się piecze. Godzinę później zdejmij folię. Nadal polewaj kurczaka winem. Piecz jeszcze przez 40 minut (łączny czas pieczenia - 2 godz.).
Zlej wino i płyn z kurczaka do rondelka, postaw na ogniu i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj miód i cukier, dopraw pieprzem. W łyżce wody rozpuść mąkę i wlej do sosu, wmieszaj i doprowadź do zagotowania.
Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka chrzanu ze słoiczka).
O kurczę pieczone, ale ładne!!
OdpowiedzUsuń