lutego 12, 2018

Serduszkowe oponko-donuty


Składniki:
(ok. 36 szt.)

  • 350 g. mąki pszennej + ok. 5 łyżek do podsypywania
  • 350 g. półtłustego twarogu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczinej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki octu
  • 3 żółtka
  • 200 g. kwaśnej śmietany 18%
Lukier
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 100 g. mrożonych czerwonych porzeczek
  • 2 łyżeczki cukru
Oraz
  • ok. 750 ml. oleju do głębokiego smażenia
  • cukrowe posypki serduszka, kuleczki, maczek itp.


Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem, cukrem z wanilią. Wysyp na stolnicę, dodaj żółtka, ocet i śmietanę. 
Ser włóż do wyższego garnka i utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do mąki, zagnieć ciasto (będą w nim widoczne małe grudki sera).

Stolnicę posypuj dodatkową mąką i rozwałkuj około 1/3 ciasta na grubość 1 cm. Foremkami do ciastek wykrawaj serca a w nich mniejsze serduszka. Układaj oponko-donuty na posypanym mąką blacie. Skrawki ciasta ponownie zlepiaj i rozwałkowuj.

W garnku o średnicy około 20 cm. rozgrzej mocno olej. Wrzucaj delikatnie po 3 lub 4 serca. Smaż do złotego koloru i odwracaj widelcem na drugą stronę. Wykładaj oponko-donuty na papierowe ręczniki.

Porzeczki umieść w małym rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż się zagotują. Gotuj 2 minuty i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Wystudź.
Do wyższego naczynia (np. miseczki) wsyp cukier puder, dodaj sok z porzeczek i miksuj mikserem przez 2 minuty.

Wystudzone serca udekoruj lukrem i ozdób posypkami. Zaczekaj, aż lukier zastygnie.










5 komentarzy:

  1. jakie ładne, pysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Niesamowicie apetyczne zdjęcia...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaj swoją stronę Za darmo !!!

    http://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron

    OdpowiedzUsuń