Składniki:
(ok. 36 szt.)
- 350 g. mąki pszennej + ok. 5 łyżek do podsypywania
- 350 g. półtłustego twarogu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczinej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki octu
- 3 żółtka
- 200 g. kwaśnej śmietany 18%
Lukier
- 1 szkl. cukru pudru
- 100 g. mrożonych czerwonych porzeczek
- 2 łyżeczki cukru
Oraz
- ok. 750 ml. oleju do głębokiego smażenia
- cukrowe posypki serduszka, kuleczki, maczek itp.
Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem, cukrem z wanilią. Wysyp na stolnicę, dodaj żółtka, ocet i śmietanę.
Ser włóż do wyższego garnka i utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do mąki, zagnieć ciasto (będą w nim widoczne małe grudki sera).
Stolnicę posypuj dodatkową mąką i rozwałkuj około 1/3 ciasta na grubość 1 cm. Foremkami do ciastek wykrawaj serca a w nich mniejsze serduszka. Układaj oponko-donuty na posypanym mąką blacie. Skrawki ciasta ponownie zlepiaj i rozwałkowuj.
W garnku o średnicy około 20 cm. rozgrzej mocno olej. Wrzucaj delikatnie po 3 lub 4 serca. Smaż do złotego koloru i odwracaj widelcem na drugą stronę. Wykładaj oponko-donuty na papierowe ręczniki.
Porzeczki umieść w małym rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż się zagotują. Gotuj 2 minuty i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Wystudź.
Do wyższego naczynia (np. miseczki) wsyp cukier puder, dodaj sok z porzeczek i miksuj mikserem przez 2 minuty.
Wystudzone serca udekoruj lukrem i ozdób posypkami. Zaczekaj, aż lukier zastygnie.
jakie ładne, pysznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńDziękuję. Są pyszne :)
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne zdjęcia...
:)
Kasia, dziękuję ślicznie! :)
UsuńDodaj swoją stronę Za darmo !!!
OdpowiedzUsuńhttp://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron