marca 08, 2018

Makaron z algami morskimi z krewetkami


Składniki:
(2 porcje)

  • 200 g.makaronu z algami morskimi (spiruliną)
  • 16 szt. surowych krewetek 16/20
  • garść orzeszków pini
  • pół papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 75 ml. białego wytrawnego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • parmezan lub grana padano do posypania

Krewetki oczyść z pancerzy i jelit. Orzeszki pini zrumień na suchej patelni.

Makaron wrzuć na osolony wrzątek, gotuj około 8 minut.

W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć krewetki, czosnek i papryczkę w plasterkach, posól i popieprz. Smaż 1 minutę i odwróć krewetki na drugą stronę.
Po minucie wlej wino i dodaj natkę pietruszki. Zaczekaj, aż połowa wina odparuje. Dodaj orzechy i ugotowany makaron. Wymieszaj i smaż chwilę. Zdejmij z ognia i wmieszaj w makaron zimne masło.

Podawaj od razu, posypany drobno startym serem.






5 komentarzy: