Składniki:
(2 porcje)
- 200 g.makaronu z algami morskimi (spiruliną)
- 16 szt. surowych krewetek 16/20
- garść orzeszków pini
- pół papryczki chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 75 ml. białego wytrawnego wina
- 5 ząbków czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- parmezan lub grana padano do posypania
Krewetki oczyść z pancerzy i jelit. Orzeszki pini zrumień na suchej patelni.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek, gotuj około 8 minut.
W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć krewetki, czosnek i papryczkę w plasterkach, posól i popieprz. Smaż 1 minutę i odwróć krewetki na drugą stronę.
Po minucie wlej wino i dodaj natkę pietruszki. Zaczekaj, aż połowa wina odparuje. Dodaj orzechy i ugotowany makaron. Wymieszaj i smaż chwilę. Zdejmij z ognia i wmieszaj w makaron zimne masło.
Podawaj od razu, posypany drobno startym serem.
przepiękne zdjęcia :*
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha :-)
OdpowiedzUsuńHej, czy makaron będzie nadawał się do odgrzabia w mikrofali?
OdpowiedzUsuń