Składniki:
(6 porcji)
- 2 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1,5 szkl. semoliny (mąki z pszenicy durum)
- 4 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżeczka do dekoracji
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. letniego mleka
Syrop z limoncello
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. likieru limoncello
- 2 cytryny
- 1 limonka
Cały sezam wsyp na suchą rozgrzaną patelnię. Upraż sezam, mieszając co chwilę, aż zrobi się złocisty. Zdejmij z patelni i wystudź.
Odłóż 1 łyżeczkę uprażonego sezamu do dekoracji. 3 łyżki zmiel w młynku lub blenderze. 1 łyżkę sezamu pozostaw w całych ziarenkach.
Semolinę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i zmielonym sezamem. "Wetrzyj" go w semolinę grzbietem łyżki.
Jajka wbij do miski, dodaj cukier. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 4 minuty. Dodaj pastę tahini i ponownie zmiksuj przez minutę. Wsyp semolinę z sezamem, 1 łyżkę całego sezamu, wlej mleko. Wymieszaj masę energicznie łyżką, niezbyt długo.
Ciasto rozłóż do 6 ceramicznych kokilek o średnicy dna 10-11 cm. wysmarowanych masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 25 minut. Wyjmij z pieca i postaw na ręczniku mocno zmoczonym zimną wodą. Po 2 minutach odwróć kokilki do góry dnem i wyjmij ciasto. Wystudź.
Wodę na syrop zagotuj z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodaj 2 cytryny i pół limonki pokrojone w cienkie plasterki. Zmniejsz ogień i gotuj na malutkim przez 15 minut. Zdejmij z ognia, wlej limoncello i odstaw do wystudzenia.
Każde ciasto połóż na talerzyku spodem ku górze. Nasącz bardzo obficie syropem, na wierzchu ułóż kandyzowane plastry cytryny, posyp odrobiną sezamu i skórką startą z połówki limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz