Składniki:
(4 porcje)
- 700 g. obranej cebuli
- 2 kopiaste łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy
- 750 ml. słonego wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1/2 małej bagietki
- ser gruyѐre do posypania
- sól, pieprz
Cebulę pokrój w piórka. Bagietkę pokrój w ukośne kromki, opiecz na suchej patelni do zrumienienia.
W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę, cebulę i cukier. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu 15 minut, często mieszając (aż cebula zacznie się brązowić).
Wlej wino, wymieszaj i zaczekaj aż odparuje.
Połowę cebuli wyłóż na talerz lub miskę.
Do reszty cebuli w garnku wsyp soczewicę i wlej gorący wywar. Doprowadź do zagotowania, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Następnie zmiksuj zupę blenderem. Dodaj wcześniej wyjętą cebulę, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut.
Wsyp listki tymianku i gotuj jeszcze minutę.
Zupę przelej do żaroodpornych naczynek, na wierzchu połóż po jednej lub dwie grzanki z bagietki i posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C przez 10 minut lub pomiń zapiekanie, zupę posyp serem a obok podaj grzanki.
Dodaj swoją stronę Za darmo !!!
OdpowiedzUsuńhttp://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron