maja 10, 2018

Najlepsza zupa cebulowa



Składniki:
(4 porcje)

  • 700 g. obranej cebuli
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 750 ml. słonego wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1/2 małej bagietki
  • ser gruyѐre do posypania
  • sól, pieprz

Cebulę pokrój w piórka. Bagietkę pokrój w ukośne kromki, opiecz na suchej patelni do zrumienienia.

W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę, cebulę i cukier. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu 15 minut, często mieszając (aż cebula zacznie się brązowić).
Wlej wino, wymieszaj i zaczekaj aż odparuje.
Połowę cebuli wyłóż na talerz lub miskę.

Do reszty cebuli w garnku wsyp soczewicę i wlej gorący wywar. Doprowadź do zagotowania, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Następnie zmiksuj zupę blenderem. Dodaj wcześniej wyjętą cebulę, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut.
Wsyp listki tymianku i gotuj jeszcze minutę.

Zupę przelej do żaroodpornych naczynek, na wierzchu połóż po jednej lub dwie grzanki z bagietki i posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C przez 10 minut lub pomiń zapiekanie, zupę posyp serem a obok podaj grzanki.






1 komentarz:

  1. Dodaj swoją stronę Za darmo !!!

    http://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron

    OdpowiedzUsuń