Składniki:
(4 porcje)
- 400 g. polędwicy ze świeżego tuńczyka
- 1 szkl. ryżu do paelli (goya, bomba lub arborio)
- 1 szkl. oliwek kalamata (lub czarnych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/3 szkl. białego wytrawnego wina
- 1 duży pomidor
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- ulubione zioła (u mnie cząber, oregano, tymianek i natka pietruszki)
Wywar warzywny:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 10 cm. kawałek pora
- 1/4 mniejszego selera
- 1 cebula opieczona nad ogniem
- szczypta nitek szafranu
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
Podane składniki na wywar zalej 1 litrem wody i od momentu zawrzenia gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania dopraw wywar szafranem, pieprzem i sosem sojowym.
Tuńczyka pokrój w duże kawałki. Pomidora sparz we wrzątku, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekany czosnek i cebulę i szklij przez 30 sekund. Dosyp ryż, mieszaj i smaż około 3 minut. Dodaj pomidora i wlej wino. Smaż, aż wino odparuje.
Wlej 1 szklankę gorącego wywaru i duś na małym ogniu do momentu, aż prawie całość zostanie wchłonięta przez ryż. Wlej kolejną szklankę wywaru, dodaj wędzoną paprykę i czekaj, aż połowa zostanie wchłonięta.
Ryż posyp posiekanymi ziołami, oliwkami, ułóż na nim kawałki tuńczyka. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień na minimum i duś 10 minut.
Posyp paellę natką pietruszki i od razu podawaj.
Jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńByło pychaaa! :) polecam :)
Usuń