Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)
Ciasto:
- 160 g. (8 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik
- 250 g. maki pszennej
- 100 g. masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłeczna:
- 600 g. obranych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wrzątku
Kruszonka:
- 40 g. (2 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik
- 20 g. masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki brązowego cukru
Pierniki na ciasto i na kruszonkę połam na kawałeczki, rozłóż na blaszce i pozostaw na 8-10 godzin. Podeschnięte pierniki zmiksuj na proszek.
160 g. zmielonych pierników wymieszaj na stolnicy z mąką, solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj je na drobne kawałki. Dodaj jajko, żółto oraz śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto i ulep kulę.
Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm. Przełóż do natłuszczonej tortownicy i wylep nim jej dno i brzegi. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Jabłka pokrój w kostkę 1x1 cm. Wrzuć je do garnka i wymieszaj z cukrem. Postaw na ogniu i podgrzewaj, aż jabłka puszczą sok i cukier się rozpuści. Wmieszaj w jabłka sok z cytryny i cynamon. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wlej do jabłek, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Z podanych składników zagnieć rękami kruszonkę. Tortownicę wyjmij z lodówki, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do pieca i piecz 10 minut. Wyjmij, wypełnij ciasto masą jabłeczną. na wierzchu rozróż kruszonkę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut.
Po upieczeniu zdejmij rant tortownicy i odstaw szarlotkę na minimum 5 godzin do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz