Składniki:
(około 35 sztuk)
- 700 g. obranych ziemniaków
- 80 g. dojrzewającej roladki koziego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka grubo mielonej papryczki chili
- sól
- pieprz
- 50 g. bułki tartej
- 50 g. łuskanych migdałów (nieblanszowanych)
Sos orzechowy:
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Oraz:
- olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź.
Składniki sosu wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, dopraw do smaku i włóż do lodówki.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj ser starty na grubych oczkach, jajko i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszaj.
Migdały zmiel na mąkę i wymieszaj z bułką tartą. Z ciasta formuj paluszki i obtaczaj w bułce i migdałach. Kładź po kilka sztuk na mocno rozgrzany głęboki olej i smaż do złotego koloru. Wyłóż na ręcznik papierowy.
Podawaj od razu z ulubionym sosem, np. orzechowym.
Uwielbiam sery - jadłabym jak szalona :)
OdpowiedzUsuńW takim razie to na pewno przepis dla Ciebie :)
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńKozi ser zawsze wygrywa.
:)
To prawda Kasia. Ja również go uwielbiam!:)
Usuń