Składniki:
(6 porcji)
- 1 patroszony szczupak (około 1,2 kg.)
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 mniejsze ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 pomidory malinowe
- 1 duża czerwona papryka
- 10 cm. kawałek pora
- nieduży kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz, cukier
Rybę oczyść z łusek, dokładnie umyj. Wykrój 500 g. ładnych filetów bez skóry. Resztę ryby (skóra, płetwy, ogon, kręgosłup, głowa) jeszcze raz wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 2 nieobrane ząbki czosnku, obrane marchewki i pietruszkę pokrojone w grube słupki. 1 cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do ryby razem z kawałkiem pora i selera. Dołóż związany nitką pęczek natki pietruszki, dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do zagotowania, przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 1 godzinę.
Filety pokrój w dużą kostkę.
Na pomidorach natnij lekko skórkę, zalej wrzątkiem i po 10 minutach obierz ze skórek. Paprykę opal nad ogniem, włóż do woreczka foliowego, po chwili ściągnij z papryki skórkę. Oczyść ją z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory pokrój w dużą kostkę.
Wywar z ryby odcedź. Wybierz marchewki i pietruszki, pokrój w kosteczkę.
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut.
Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu i tymianku, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńOgólnie takie dania jak zupy rybne są bardzo smaczne i ja także je lubię jeść. Właśnie dlatego bardzo chętnie przygotowuję inne dania w szczególności z pieczonym łososiem. Muszę przyznać, że na ten moment zachwycam się daniem https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-zapiekany-z-pistacjowa-kruszonka-z-paprykowymi-chipsami-i-salsa/ i to ono jest numerem jeden.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń