marca 20, 2019

Risotto jagodowe





Wraz z wiosną warto stopniowo rezygnować z ciężkich i sycących dań a zastępować je potrawami na bazie warzyw i owoców. Teraz jednak na świeże owoce i warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać. Z pomocą przychodzą gotowe mrożonki. Przyrządzam z nich szybkie w przygotowaniu dania, bowiem warzywa i owoce są już oczyszczone i pokrojone, co znacznie skraca czas obróbki. Najważniejsze jest to, że poddane procesowi zamrażania zachowują mnóstwo witamin i składników mineralnych bardzo potrzebnych naszemu organizmowi w okresie wczesnowiosennym.


Składniki:
(4 porcje)

  • 1 szkl. ryżu arborio
  • 1 szkl. mrożonych jagód leśnych Hortex
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1/2 szkl. śmietanki 30 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. słonego wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki startego parmezanu + do posypania
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • sól, pieprz i cukier do smaku


Na dużą  rozgrzaną patelnię wsyp ryż i praż około 2 minut mieszając. Wlej oliwę i dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, smaż przez minutę.
Wlej wino, wymieszaj i zaczekaj na jego odparowanie. Dolej 1 szklankę gorącego wywaru i czekaj, aż ryż go wchłonie.
Następnie dodaj kolejną szklankę bulionu a za chwilę mrożone jagody. Wymieszaj zawartość patelni i odczekaj do wchłonięcia płynu. Wlej śmietankę, dopraw całość solą, pieprzem i dwiema szczyptami cukru. Gdy risotto zacznie gęstnieć zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło oraz starty parmezan i dobrze wymieszaj. Odstaw na 2 minuty.
Risotto podawaj posypane uprażonym słonecznikiem i wiórkami parmezanu.




2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa jak smakuje to risotto :) jest bardziej słodkie, czy jednak wytrawne?

    OdpowiedzUsuń