Składniki:
(6-7 porcji)
- 400 g. suchej ciecierzycy
- 1 słoiczek (200 g.) koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 50 g. masła
- 2 puszki (2 x 400 g.) krojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Zasmażka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
Oraz
- natka pietruszki i kwaśna śmietana do podania
Ciecierzycę namocz w wodzie na noc.
Następnego dnia w garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Smaż około 4 minut, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj minutę. Dorzuć liście laurowe i ziela angielskie oraz namoczoną i odcedzoną cieciorkę. Wlej 2 litry wody i dodaj 1 łyżeczkę soli. Od zagotowania gotuj na średnim ogniu przez 40 minut, pod uchyloną pokrywką.
Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę wędzoną i ostrą, cukier oraz sos sojowy. Gotuj już bez przykrycia 25 minut.
Na suchej patelni podsmaż mąkę, mieszaj aż zrobi się jasnobrązowa. Dodaj olej i połącz z mąką. Ostudź na patelni. Do ostudzonej zasmażki dodawaj po 2 łyżki gorącego płynu z zupy i dokładnie mieszaj. Gdy zasmażka będzie dość płynna, wlej ją do cieciorki, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj z dodatkiem świeżych listków tymianku. Dopraw pieprzem oraz solą jeśli potrzeba.
Odstaw garnek z cieciorką po bretońsku na 10 minut. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz