maja 12, 2019

Sezamowe pierożki z leśnym farszem



Składniki:
(18 szt.)

Ciasto
  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 70 g. jasnego sezamu
  • 1/4 łyżeczki soli
Farsz
  • 4 łyżeczki koncentratu grzybów leśnych Devaldano
  • 400 g. pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 suszonych ziaren jałowca
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 g. sera typu parmezan
  • sól, pieprz
Oraz
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sezamu lub/i maku

Sezam upraż na suchej patelni, aż zacznie mocno pachnieć. Wystudź i zmiel w młynku.

Na patelnię wlej olej, usmaż drobniutko posiekaną cebulę. Dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Mieszaj i duś aż płyn z pieczarek prawie cały odparuje. Dodaj sos sojowy, dobrze rozgniecione w moździerzu owoce jałowca, drobniutko posiekane listki rozmarynu oraz koncentrat grzybowy. Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
Do zimnych grzybów wsyp starty drobno ser i wymieszaj.

Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą i zmielonym sezamem. Dodaj posiekane masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na 3 części i wałkuj podsypując dodatkową mąką na grubość 3 mm. Wykrawaj kółka, kładź po łyżeczce farszu i zlepiaj pierożki. Resztki ciasta zlepiaj i ponownie rozwałkowuj. Układaj pierogi na natłuszczonej blaszce.

Gotowe pierożki posmaruj z wierzchu białkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem lub makiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 minut.







3 komentarze: