Składniki:
(18 szt.)
Ciasto
- 200 g. mąki pszennej
- 100 g. masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 70 g. jasnego sezamu
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz
- 4 łyżeczki koncentratu grzybów leśnych Devaldano
- 400 g. pieczarek
- 1 cebula
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 suszonych ziaren jałowca
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 50 g. sera typu parmezan
- sól, pieprz
Oraz
- 1 białko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka sezamu lub/i maku
Sezam upraż na suchej patelni, aż zacznie mocno pachnieć. Wystudź i zmiel w młynku.
Na patelnię wlej olej, usmaż drobniutko posiekaną cebulę. Dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Mieszaj i duś aż płyn z pieczarek prawie cały odparuje. Dodaj sos sojowy, dobrze rozgniecione w moździerzu owoce jałowca, drobniutko posiekane listki rozmarynu oraz koncentrat grzybowy. Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
Do zimnych grzybów wsyp starty drobno ser i wymieszaj.
Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą i zmielonym sezamem. Dodaj posiekane masło, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na 3 części i wałkuj podsypując dodatkową mąką na grubość 3 mm. Wykrawaj kółka, kładź po łyżeczce farszu i zlepiaj pierożki. Resztki ciasta zlepiaj i ponownie rozwałkowuj. Układaj pierogi na natłuszczonej blaszce.
Gotowe pierożki posmaruj z wierzchu białkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem lub makiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 minut.
Wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń