czerwca 23, 2019

Chałwowe mille-feuille



Składniki:
(15 szt.)

  • 3 płaty ciasta francuskiego o wym. 30 x 25 cm.
  • 300 ml. śmietanki 36%
  • 250 g. chałwy waniliowej
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g. mascarpone
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • cukier puder do ozdoby

Śmietankę wlej do rondelka i dodaj pokruszoną chałwę. Dodaj ziarenka wyskrobane ze środka laski wanilii. Podgrzewaj, aż śmietanką się zagotuje a chałwa rozpuści. Ostudź, przykryj rondelek folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Pierwszy płat ciasta francuskiego połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój ciasto (np. nożem do pizzy) wzdłuż na 3 pasy a następnie każdy pasek na 5 kawałków. Posyp ciasto przez sitko cieniutką warstwą mąki. Na wierzch połóż arkusz papieru do pieczenia a na niego niezbyt ciężką blaszkę do pieczenia (tak aby lekko obciążało cały płat ciasta). Piecz 15 minut w temp. 200°C, po tym czasie zdejmij blaszkę i papier i dopiekaj jeszcze 5 minut.

Tak samo postępuj z pozostałymi 2 płatami ciasta.

Mascarpone krótko zmiksuj, dodaj masę chałwową i miksuj około 2 minut.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na wystudzone płatki ciasta. Przykrywaj kolejnym ciastem i nakładaj druga warstwę kremu. Wierzch przykrywaj ciastem. Ciastka mille-feuille przechowuj w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz