Gofry:
(8 szt.)
- 1,5 szkl. mąki pszennej typ 450
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku solonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oraz:
- 250 g. groszku cukrowego
- 250 g. bobu
- 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku solonego masła
- 4-5 szt. rzodkiewek
- 200 g. dojrzewającej rolady koziego sera
- pęczek szczypiorku wraz z cebulką
- garść migdałów
- kiełki słonecznika
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto gofrowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, a te ubij na sztywną pianę. Do mąki dodaj mleko, wodę gazowaną, rozpuszczoną i ostudzoną Śniadaniową oraz żółtka. Krótko zmiksuj.
Ciasto połącz delikatnie łyżką z pianą z białek.
Kratkę gofrownicy przed rozgrzaniem posmaruj cieniutką warstwą oleju, zamknij i mocno nagrzej (około 7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj jej grzbietem na obu kratkach. Zamknij gofrownicę i piecz przez 4 – 4,5 min. (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę.
Bób gotuj przez 10 minut, odcedź i obierz z łupinek.
Groszek cukrowy podgotuj przez około 3 minuty, odcedź.
Migdały posiekaj na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni.
Kozi ser pokrój w plasterki. Dużą patelnię mocno rozgrzej i połóż na jej dnie papier do pieczenia. Na papierze rozłóż plasterki sera i zgriluj je na mocnym ogniu przez minutę. Zdejmij papier z serem z patelni.
Na patelni rozpuść Śniadaniową. Wrzuć groszek cukrowy i duś 4 minuty. Dodaj obrany bób i posiekany szczypiorek wraz z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej i zdejmij z ognia.
Na gofrach układaj groszek z bobem, a na wierzchu kozi ser i cieniutkie plasterki rzodkiewki. Posyp dodatkowym szczypiorkiem, prażonymi migdałami i kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz