Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)
Spód:
- 150 g. kruchych jasnych ciastek
- 120 g. masła
- 1 jajko
- 150 g. mąki pszennej
- 50 g. cukru
Masa serowa:
- 1 kg. twarogu sernikowego z mascarpone Président
- 400 g. malin
- 80 g. cukru
- 200 ml. śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 230 g. cukru pudru
Oraz:
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- 2-3 łyżki mąki do podsypywania
- owoce do ozdoby (maliny, porzeczki, poziomki, wiśnie itp.)
Na spód tortownicy połóż papier do pieczenia, zamknij obręcz wypuszczając rogi papieru poza formę. Dno i boki tortownicy posmaruj masłem.
Kruche ciasteczka zmiel na mąkę. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier i zmielone ciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep nim dno oraz brzegi tortownicy. Na dnie ciasta zrób widelcem kilka nakłuć. Wstaw formę z ciastem do lodówki na 30 minut.
Maliny wsyp do garnka i wymieszaj z cukrem. Gotuj aż całkiem się rozpadną, około 10 minut. Zblenduj a następnie jeszcze gorące przetrzyj przez drobne sitko. Pozostaw mus malinowy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 20-25 minut do zrumienienia. Gdyby spód podczas pieczenia unosił się ku górze, otwórz piekarnik i przekłuj ciasto widelcem.
Spód ostudź, nie wyjmuj z tortownicy.
W 50 ml. śmietanki wymieszaj żelatynę. Pozostałą śmietankę zagotuj razem z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Zdejmij śmietankę z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż całkiem się rozpuści. Odczekaj do momentu, aż śmietanka będzie letnia.
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i zimnym musem malinowym. Wlej letnią śmietankę z żelatyną i szybko zmiksuj. Wyłóż masę na kruchy spód w tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na noc (część masy serowo-malinowej zapewne Ci pozostanie. Wlej ją do dwóch filiżanek, schłódź i delektuj się mini serniczkami, kiedy Twój sernik pozostanie już tylko słodkim wspomnieniem :) ).
Po stężeniu sernik udekoruj malinami i/lub innymi ulubionymi owocami.
Wow! Wygląda to przesmacznie! Niemalże ugryzłem ekran :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Takie słowa dodają mi skrzydeł 😀
UsuńNie wiem jeszcze jak smakuje, ale wygląda smacznie. Nawet bardziej niż smacznie, ale nie wiem jakie słowo jest "bardziej smaczne" :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci się podoba :) naprawdę jest przesmaczny! :D
Usuń