Składniki:
(forma o wym. około 18x25 cm.)
Masa czekoladowa:
- 250 g. masła
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 120 g. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 ml. mleka
- 300 g. mleka w proszku
- 80 g. mini biszkoptów (lub pokruszonych herbatników)
- garść łuskach orzechów włoskich
Kandyzowana żurawina:
- 200 g. świeżej żurawiny
- 230 g. cukru
- 1/4 szkl. wody
Żurawinę wrzuć do garnuszka, wymieszaj z 180 g.cukru i wlej wodę. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i około połowa żurawiny popęka. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Żurawinę odcedź dobrze na sicie. Wrzuć do miski i wymieszaj z 50 g. cukru. Rozłóż owoce, każdy oddzielnie na papierze do pieczenia i pozostaw na 24 godziny.
Orzechy posiekaj i upraż lekko na suchej patelni.
Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao podgrzewaj na malutkiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Ostudź.
Wlej czekoladowe masło do wysokiej miski i wsypuj do niego po trochę mleka w proszku, mieszaj szybko rózgą. Na koniec dodaj orzechy, biszkopty (lub herbatniki) i kandyzowaną żurawinę. Szybko wymieszaj i przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy, Wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na noc.
Zastygniętą masę krój ostrym nożem na małe 2-3 cm. kostki.
Ten przepis kojarzy mi się z blokiem czekoladowym, który lata temu robiła moja babcia. Prawdziwy smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBo to ta sama technika tylko forma inna:)
UsuńPiękna sesja a kostka wygląda mega apetycznie! Trochę zaskoczyło mnie, że nie ma tutaj ani grama czekolady, za to jest kakao :) Super przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Czekolada to nic innego jak ziarna kakaowe;)
Usuń