grudnia 15, 2019

Karp w migdałach i grzybach



Składniki:

  • 1 duży patroszony karp (bez głowy)
  • 60 g. suszonych grzybów
  • 500 g. pieczarek
  • 4 duże cebule
  • 250 g. migdałów
  • 100 g. masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 3-4 plastry cytryny
  • sól, pieprz

Grzyby zalej wodą i mocz przez 8 godzin.

Karpia wymocz w zimnej wodzie kilka razy, oczyść z łusek. Osusz ręcznikami i dobrze natrzyj solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły 20 minut. Odcedź, połowę pozostaw całych, a połowę zmiksuj w malakserze
Połowę pieczarek pokrój w grube plastry, drugą połowę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Dwie cebule pokrój w piórka, a dwie posiekaj w kostkę.
Połowę migdałów zmiksuj w malakserze, a połowę posiekaj nożem niezbyt drobno.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, smaż kostkę z cebuli aż zacznie się rumienić. Dodaj starte pieczarki, zmielone grzyby i listki tymianku. Smaż około 10 minut. Dodaj zmiksowane migdały, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze 2 minuty.

Wyciągnij rybę z lodówki godzinę przed pieczeniem.
W naczyniu do zapiekania rozłóż masło pokrojone w kostkę. Większość farszu grzybowo-migdałowego włóż do wnętrza karpia, resztę rozłóż na dnie naczynia. Włóż rybę do formy, obłóż ją dookoła piórkami cebuli, plastrami pieczarek i całymi grzybami oraz grubo siekanymi migdałami (garść zachowaj). Całość posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż plastry cytryny.

Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 40 minut. Następnie polej karpia 2 łyżkami oliwy i posyp pozostałą garścią migdałów. Piecz jeszcze 10 minut.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza