Składniki:
- 5-6 dużych twardszych gruszek
- 1/2 szkl. miodu
- 1/2 szkl. brandy
- 1 szkl. wody
- 3 gwiazdki anyżu
- 5 ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka kurkumy
Gruszki obierz ze skórki. Ułóż w naczyniu do zapiekania, "na leżąco" ciasno jedna obok drugiej.
Miód wymieszaj z brandy i wlej do gruszek. W wodzie rozpuść kurkumę i zalej gruszki.
Dorzuć kardamon, goździki i anyż.
Wstaw do piekarnika i ustaw temperaturę na 200°C. Od momentu zagotowania się zalewy piecz przez 20 minut. W połowie czasu pieczenia poodwracaj gruszki na drugą stronę.
Gruszki podawaj na ciepło.
Płyn, w którym piekły się gruszki możesz zlać do rondelka i po zagotowaniu wlać mieszankę 2 łyżek wody i 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Gorącym sosem polewaj gruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz