Składniki:
Spód:
- 300 g ciasteczek digestive
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g śmietanki 30%
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka herbaty matcha
- 2 łyżki żelatyny
Wierzch:
- 80 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka herbaty matcha
Ciasteczka zmiel i wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło i zagnieć ciasto. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia i wylep je ciastem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakłuj podrośnięty spód widelcem, aby opadł. Ostudź.
Przygotuj masę serową. Śmietankę wymieszaj z żelatyną. Podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż będzie prawie wrząca, a żelatyna się rozpuści. Odstaw.
Twaróg przełóż do misy miksera. Miksuj krótko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i herbatą matcha. Gdy śmietanka z żelatyną będzie letnia, wlej ją do sera i szybko miksuj. Wylej masę na ciasteczkowy spód i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Śmietankę na wierzch wymieszaj z octem, a gdy zgęstnieje - rozsmaruj na serniku. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Przed podaniem posyp odrobiną herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz