stycznia 09, 2020

Krem pomidorowy z wędzoną papryką


Składniki:
(4 porcje)

  • 2 puszki krojonych pomidorów (800 g.)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 2 szkl. słonego wywaru warzywnego
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smaż na dużym ogniu aż papryka zacznie się przypalać. Dodaj wędzoną paprykę, zamieszaj i zdejmij patelnię z palnika.

Do garnka wlej 3 łyżki oliwy, rozgrzej i wrzuć posiekaną drobno cebulę. Smaż do lekkiego zrumienienia. Dorzuć usmażoną paprykę i wlej gorący wywar. Trochę wywaru wlej na patelnię aby zebrać z niej całą wędzoną paprykę, wlej ją do garnka. Wsyp kaszę jaglaną, zamieszaj i gotuj 15 minut.

Do garnka wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Dodaj listki świeżego tymianku. Przykryj garnek i gotuj na malutkiej mocy palnika 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj.

Zupę dokładnie zblenduj, podawaj gorącą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz