lutego 06, 2020

Batoniki energetyczne z popcornem z niebieskiej kukurydzy



Czy słodycze mogą być zdrowe? Oczywiście! Wystarczy, że zrobimy je z produktów superfood. A słodycz uzyskamy z miodu i suszonych owoców. Zdrowe i słodkie zarazem. Na przykład takie batony domowej roboty, które dodatkowo dodadzą nam energii. Do swoich batoników dodałam ekologiczny śnieżnobiały popcorn z niebieskiej odmiany kukurydzy, prażony nie na oleju lecz poprzez gorące powietrze, do tego otulony mgiełką oleju kokosowego bio.


Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 50 g. popcornu Bluecorn z niebieskiej kukurydzy
  • 1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
  • 1 szkl. suszonych daktyli
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 banany
  • 1 łyżka karobu
  • 2 szczypty soli

Rodzynki i daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź i zmiksuj na papkę.

Orzechy i płatki owsiane zmiel, jednak niezbyt drobno.

Banany obierz i rozgnieć dokładnie grzbietem widelca.

Wszystkie składniki poza popcornem wymieszaj w misce. Na koniec wmieszaj popcorn (1 garść zachowaj).

Niewielką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaną masę wyłóż do blaszki i ugnieć ręką. Powciskaj pozostałą garść popcornu.

Piecz w 180°C przez 25 minut. Wystudź w blaszce a następnie pokrój ostrym nożem na małe batoniki. Przechowuj w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz