Czy słodycze mogą być zdrowe? Oczywiście! Wystarczy, że zrobimy je z produktów superfood. A słodycz uzyskamy z miodu i suszonych owoców. Zdrowe i słodkie zarazem. Na przykład takie batony domowej roboty, które dodatkowo dodadzą nam energii. Do swoich batoników dodałam ekologiczny śnieżnobiały popcorn z niebieskiej odmiany kukurydzy, prażony nie na oleju lecz poprzez gorące powietrze, do tego otulony mgiełką oleju kokosowego bio.
Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych
- 50 g. popcornu Bluecorn z niebieskiej kukurydzy
- 1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
- 1 szkl. suszonych daktyli
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka nasion chia
- 2 banany
- 1 łyżka karobu
- 2 szczypty soli
Rodzynki i daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź i zmiksuj na papkę.
Orzechy i płatki owsiane zmiel, jednak niezbyt drobno.
Banany obierz i rozgnieć dokładnie grzbietem widelca.
Wszystkie składniki poza popcornem wymieszaj w misce. Na koniec wmieszaj popcorn (1 garść zachowaj).
Niewielką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaną masę wyłóż do blaszki i ugnieć ręką. Powciskaj pozostałą garść popcornu.
Piecz w 180°C przez 25 minut. Wystudź w blaszce a następnie pokrój ostrym nożem na małe batoniki. Przechowuj w lodówce.
Czy mając produkcję takich rzeczy, współpracujecie z kimś takim - https://elektrykwkrakowie.com.pl/pomiary-instalacji-elektrycznej-i-odgromowej/, kto wykonuje pomiary elektryczne w Krakowie? To jest potrzebne, niezbędne?
OdpowiedzUsuńA polecasz coś z tych przepisów - http://www.foodandpeople.pl/
OdpowiedzUsuńJakie słodkości robią największą różnicę? Które produkty są godne uwagi? Jak podejść do przygotowania tych słodkości? Masz jakieś pewniaki?