lutego 11, 2020

Paluchy drożdżowe z chrupiącą posypką


Składniki:

  • 12 g. świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 400 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 szkl. letniej wody
Posypka:
Drożdże rozkrusz do miseczki. Wsyp cukier i wlej letnie mleko. Dodaj tyle mąki aby po wymieszaniu uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.

Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę i wymieszaj ją z solą. Przełóż do mąki podrośnięty rozczyn, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj łyżką do połączenia składników. Następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie w strukturze i elastyczne.

Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piramidki z niebieskiej kukurydzy wsypuj partiami do woreczka i rozgniataj dłonią na malutkie kawałeczki, wsyp do miski. Jajka rozbełtaj widelcem w miseczce.

Blachy posmaruj cienką warstwą oleju. Odkrawaj po kawałku ciasta, około 25 g., roluj na blacie drugie cienkie paluchy. Każdego palucha zanurz dokładnie w jajkach a następnie obtaczaj w okruchach z piramidek. Układaj na blachach w odstępach od siebie.

Piecz paluchy w 180°C przez 15-20 minut, do zrumienienia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz