Składniki:
- 12 g. świeżych drożdży
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 400 g. mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 szkl. letniej wody
Posypka:
- 80 g. (1 op.) piramidek Bluecorn z niebieskiej kukurydzy
- 2 jajka
Drożdże rozkrusz do miseczki. Wsyp cukier i wlej letnie mleko. Dodaj tyle mąki aby po wymieszaniu uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę i wymieszaj ją z solą. Przełóż do mąki podrośnięty rozczyn, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj łyżką do połączenia składników. Następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie w strukturze i elastyczne.
Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piramidki z niebieskiej kukurydzy wsypuj partiami do woreczka i rozgniataj dłonią na malutkie kawałeczki, wsyp do miski. Jajka rozbełtaj widelcem w miseczce.
Blachy posmaruj cienką warstwą oleju. Odkrawaj po kawałku ciasta, około 25 g., roluj na blacie drugie cienkie paluchy. Każdego palucha zanurz dokładnie w jajkach a następnie obtaczaj w okruchach z piramidek. Układaj na blachach w odstępach od siebie.
Piecz paluchy w 180°C przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Z wielką przyjemnością bym zjadła takiego palucha. Przepis nie wygląda na skomplikowany, więc chyba się skuszę, żeby go zrobić. Dzięki.
OdpowiedzUsuń