marca 28, 2020

Chleb pszenny na drożdżach



Dzisiaj łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Łącznie z pieczeniem przygotowanie go zajmie Wam troszkę ponad 2 godziny. Ja uwielbiam swoje domowe pieczywo, ten zapach wydobywający się z piekarnika jest uzależniający, sprawia, że marzysz o własnym chlebie podanym do każdego śniadania :)

Składniki:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 130 g. lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g. mąki pszennej (nie chlebowej, zwykłej 450, 500 lub 550)
  • 300 g. lekko ciepłej wody

Drożdże rozkrusz do miski. Posyp cukrem, wlej mleko i dobrze wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodaj sól, wlej wodę i wsyp 500 g. mąki. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką drewnianą. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Naczynie żaroodporne (potrzebujesz naczynia z pokrywą) posmaruj olejem.

Na stolnicy rozsyp 100 g. mąki. Wyłóż na nią ciasto (będzie dość rzadkie) i zagnieć aby wtłoczyć w nie całą mąkę. Uformuj chlebek i przełóż delikatnie ciasto do naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

Piekarnik rozgrzej do 190°C (środkowy poziom, grzanie góra-dół).

Zdejmij ściereczkę i przykryj naczynie pokrywką. Wstaw do pieca i piecz 15 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz już bez niej 40 minut. W połowie całkowitego czasu pieczenia przełącz na grzanie dolne.

Chleb wyjmij z naczynia i ostudź na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz