Z ryżem jest jak z makaronem. Można stosować najróżniejsze połączenia i szaleć z dodatkami. Dzisiaj przychodzę z przepisem na kremowy ryż z awokado, szpinakiem i szynką dojrzewającą. Do mnie taka kombinacja smaków bardzo przemawia. A do Was? Spróbujecie? :)
Składniki:
(2 porcje)
- 1/2 szkl. ryżu arborio (lub jakiegokolwiek innego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 dojrzałego awokado
- garść szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1,5 szkl. wody
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 2 łyżka drobno startego sera (u mnie grana padano)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Awokado przełóż do miseczki i rozgnieć grzbietem widelca na papkę.
Szynkę pokrój w paski.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek w plasterkach. Smaż przez minutę. Wsyp ryż, mieszaj i smaż kolejną minutę. Wlej 1 szklankę gorącej wody i zmniejsz płomień na mniejszy. Zaczekaj, aż ryż wchłonie wodę.
Wlej pozostałą wodę, dodaj do ryżu awokado, szynkę i tymianek. Dokładnie wymieszaj i gotuj.
Gdy ryż będzie miękki, dołóż do niego szpinak i masło. Po chwili zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj posypane serem i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz