To był obiad zrobiony z tego co zalegało mi w lodówce i w kuchennych szafkach ;) Muszę Wam powiedzieć, że pierożki z tego całego "miszmaszu" wyszły bardzo baaardzooo zacne! Jak ja kocham zamieniać moją kuchnię w małe laboratorium i przeprowadzać te smaczne eksperymenty :)
Pierożki trochę na modłę azjatycką oczywiście polecam z całego serca. Farsz zachęcam zrobić sobie dzień wcześniej. Smacznego! :)
Składniki:
(około 28 sztuk)
Farsz:
- 3 łyżki oleju
- 2 czerwone cebule
- 400 g. czerwonej kapusty
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szt. suszonych daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 szkl. wody
Ciasto:
- 1,5 szkl. maki pszennej
- 1/2 szkl. mocno ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Do podania:
- 1 łyżka sezamu
- szczypiorek
- oliwa i mielone chilli
Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, podsmaż przez 2 minuty. Dodaj kapustę, wymieszaj i smaż na średnim ogniu, często mieszając, przez 10 minut, aż zaczniesz odczuwać lekkie przypalanie cebuli i kapusty.
Wlej na patelnię wodę, zagotuj. Przykryj szczelnie pokrywką i duś na malutkim ogniu 30 minut.
Po tym czasie dodaj do kapusty masło orzechowe, daktyle bardzo drobno pokrojone, sos sojowy, pieprz, imbir i sezam. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj pokrywką i ponownie duś (na małym ogniu) przez 30 minut.
Do farszu dodaj sok z cytryny, spróbuj czy jest dobrze doprawiona. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Najlepiej po krótkim ugniataniu wałkować ciasto, składać wpół i znowu wałkować. Wszelkie grudki szybko znikną. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkowuj jak najcieniej, wykrawaj kółka i nakładaj po łyżeczce farszu. Zlepiaj pierożki (o dowolnym kształcie ;).
Pierożki wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj polane oliwą wymieszaną z chilli, posypane szczypiorkiem i mocno uprażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz