Dziś na obiad była wegetariańska lasagne z kalafiorem i gorgonzolą. Romanesco możecie zastąpić zwykłym kalafiorem, jeśli nie dostaniecie go w sklepie. Jednak płaty makaronowe polecam zrobić samemu :) Smacznego!
Składniki:
(4 porcje)
Ciasto
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki ciepłej wody
Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Dodatki
- 1 kalafior romanesco
- 100 g. gorgonzoli
- 100 g. sera gouda
- natka pietruszki do posypania
Z podanych składników zagnieć na stolnicy gładkie ciasto. Jest dość twarde, najlepiej wałkować, składać na pół i znów wałkować. Powtórzyć tak kilkanaście razy. Wyrobione ciasto rozwałkować jak najcieniej i pokroić na 3 większe (jeśli robisz lasagne w większym naczyniu do zapiekania) lub 6 mniejszych prostokątów (na dwie foremki). Płaty ciasta wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj około 3 minut, wyjmij i włóż do miski z zimną wodą.
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w wodzie, około 5 minut. Odcedź i pokrój w grube plastry.
Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę i mieszaj aż połączy się z masłem. Stopniowo wlewaj mleko cały czas mieszając rózgą, następnie wlej śmietankę. Mieszaj i podgrzewaj sos, aż zacznie gęstnieć i się zagotuje. Dopraw solą, gałką muszkatołową i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Na dno naczynia (lub dwóch naczyń) do zapiekania wlej trochę sosu. Połóż pierwszy płat makaronu, na nim ułóż kalafior, trochę startej goudy i kawałki gorgonzoli. Zalej sosem. Połóż drugi płat makaronu, kalafior, sery i sos. Na wierzchu ułóż trzeci płat, polej sporą ilością sosu, udekoruj plastrami kalafiora, posyp gorgonzolą. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz