Tak mi się marzy już ciepła wiosna, że postanowiłam ją dzisiaj przywołać kwiatkami i... owocami lata ;) Wyczarowałam więc sobie babeczki słodzone cukrem kokosowym (kupicie go w sklepie ze zdrową żywnością, ma ciemnobrązowy kolor) z wiśniami :) Wprawdzie dzisiaj mamy pierwszy dzień astronomicznej wiosny, ale pogoda jak zwykle robi psikusa, w nocy przez najbliższe dni przymrozki... brrr...
Mam nadzieję, że moje babeczki ocieplą Wasze nastroje na najbliższe dni. Życzę wesołego pieczenia i wszystkiego smacznego! :)
Składniki:
(12 sztuk)- 200 g. mąki pszennej
- 100 g. wiórków kokosowych
- 130 g. cukru kokosowego*
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2/3 szkl. mleka
- 300 g. mrożonych wiśni
Polewa
- 60 g. białej czekolady
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 1 łyżka soku z mrożonych wiśni
Wiśnie wysyp na sito ustawione na wysokiej misce. Pozostaw do rozmrożenia, ściekający sok z wiśni przyda się do polewy.
Blachę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Wiórki kokosowe zmiel na mąkę. Wymieszaj je z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i cukrem kokosowym. Do wymieszanych sypkich składników wbij jajka, wlej mleko i olej. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Dodaj odciśnięte z soku rozmrożone wiśnie i wymieszaj.
Nakładaj łyżką ciasto do papilotek. Piecz przez 22 minuty, do suchego patyczka. Wyjmij z pieca i ostudź na kratce.
Czekoladę połam na kostki, wrzuć do metalowej miski i rozpuść nad parą wodną. Wlej śmietankę i sok z wiśni, podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos będzie gładki. Udekoruj babeczki polewą i zaczekaj aż zastygnie.
* kupisz w sklepie ze zdrową żywnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz