marca 20, 2020

Kokosowe babeczki z wiśniami



Tak mi się marzy już ciepła wiosna, że postanowiłam ją dzisiaj przywołać kwiatkami i... owocami lata ;) Wyczarowałam więc sobie babeczki słodzone cukrem kokosowym (kupicie go w sklepie ze zdrową żywnością, ma ciemnobrązowy kolor) z wiśniami :) Wprawdzie dzisiaj mamy pierwszy dzień astronomicznej wiosny, ale pogoda jak zwykle robi psikusa, w nocy przez najbliższe dni przymrozki... brrr...
Mam nadzieję, że moje babeczki ocieplą Wasze nastroje na najbliższe dni. Życzę wesołego pieczenia i wszystkiego smacznego! :)


Składniki:
(12 sztuk)
  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 130 g. cukru kokosowego*
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2/3 szkl. mleka
  • 300 g. mrożonych wiśni
Polewa
  • 60 g. białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z mrożonych wiśni


Wiśnie wysyp na sito ustawione na wysokiej misce. Pozostaw do rozmrożenia, ściekający sok z wiśni przyda się do polewy.

Blachę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Wiórki kokosowe zmiel na mąkę. Wymieszaj je z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i cukrem kokosowym. Do wymieszanych sypkich składników wbij jajka, wlej mleko i olej. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Dodaj odciśnięte z soku rozmrożone wiśnie i wymieszaj.

Nakładaj łyżką ciasto do papilotek. Piecz przez 22 minuty, do suchego patyczka. Wyjmij z pieca i ostudź na kratce.

Czekoladę połam na kostki, wrzuć do metalowej miski i rozpuść nad parą wodną. Wlej śmietankę i sok z wiśni, podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos będzie gładki. Udekoruj babeczki polewą i zaczekaj aż zastygnie.

* kupisz w sklepie ze zdrową żywnością.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza