marca 14, 2020

Placuszki bananowo-owsiane



Składniki:
(15 sztuk)

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 120 g. płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru kokosowego (można pominąć lub użyć innego)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
Sos mango
  • 1 duże mango
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Mango pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do rondelka razem z ziarenkami zeskrobanymi z laski wanilii. Wlej wodę i sok z cytryny. Doprowadź do zagotowania, zmniejsz moc palnika i gotuj około 10 minut. Następnie zblenduj, ale niezbyt dokładnie.

Płatki owsiane zmiel na mąkę. Banany zmiksuj z mlekiem, cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielone płatki i dokładnie wymieszaj.

Patelnię rozgrzej i posmaruj cieniutką warstwą oleju. Łyżką kładź małe porcje ciasta i smaż na średniej mocy palnika, 3-4 minuty z każdej strony. Zbyt silny płomień będzie mocno rumienił placuszki, które pozostaną surowe w środku.

Podawaj placuszki z ciepłym sosem mango.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz