Składniki:
(15 sztuk)
- 2 mocno dojrzałe banany
- 120 g. płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru kokosowego (można pominąć lub użyć innego)
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Sos mango
- 1 duże mango
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Mango pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do rondelka razem z ziarenkami zeskrobanymi z laski wanilii. Wlej wodę i sok z cytryny. Doprowadź do zagotowania, zmniejsz moc palnika i gotuj około 10 minut. Następnie zblenduj, ale niezbyt dokładnie.
Płatki owsiane zmiel na mąkę. Banany zmiksuj z mlekiem, cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielone płatki i dokładnie wymieszaj.
Patelnię rozgrzej i posmaruj cieniutką warstwą oleju. Łyżką kładź małe porcje ciasta i smaż na średniej mocy palnika, 3-4 minuty z każdej strony. Zbyt silny płomień będzie mocno rumienił placuszki, które pozostaną surowe w środku.
Podawaj placuszki z ciepłym sosem mango.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz