Składniki:
(blaszka o średnicy 25 cm.)
Spód
- 200 g. maki pszennej
- 80 g. masła
- 2 żółtka
- 60 g. cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Nadzienie
- 300 g. śmietanki 30%
- 50 g. gorzkiej czekolady
- 100 g. białej czekolady
- 3 łyżki mleka w proszku
- 120 g. orzeszków ziemnych solonych
Do dekoracji
- garść orzeszków ziemnych solonych
- czekoladowe jajeczka
- kostki czekolady
Mąkę wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Przesyp na stolnicę, dodaj masło i siekaj nożem, aż zostaną małe grudki masła. Dodaj żółtka i jogurt, zagnieć ciasto rękami. Rozwałkuj cienko i wylep ciastem dno i brzegi formy. Spód nakłuj widelcem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Jeśli ciasto będzie rosnąć, otwórz drzwiczki piekarnika i przekłuj spód widelcem. Spód pozostaw w formie i odstaw do wystygnięcia.
Orzeszki zmiel w malakserze, ale niezbyt drobno.
Śmietankę zagotuj. Wrzuć do niej posiekane obie czekolady i mieszaj tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści. Jeżeli potrzeba podgrzej jeszcze troszkę. Po rozpuszczeniu się czekolady wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Dodaj orzeszki. Przestudź masę.
Czekoladowo-orzechową masę wylej na upieczony spód i ozdób kostkami czekolady i jajeczkami z czekolady.
Odstaw w chłodne miejsce na minimum 8 godzin.
wygląda perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńCudny😍 mam figi suszone i sól morską, sądzisz że sprawdzą się smakowo jako zamiennik fistaszków które odpadają że względów alergicznych? Pozdrawiam😉
OdpowiedzUsuńMyślę, że na pewno się sprawdzą. To świetny pomysł! ❤😊
UsuńKiedyś robiłam i w tym roku też robię jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuń