kwietnia 14, 2020

Tosty z szynką dojrzewającą i jajkiem w koszulce



Składniki:
(2 porcje)

  • 4 kromki pszennego pieczywa
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 150 g. mozzarelli w kawałku
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz

W rondelku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zmniejsz płomień pod garnuszkiem. 
Jajko wbij do filiżanki, uważaj żeby nie przebić żółtka. Gotującą wodę zamieszaj aby zrobić w niej mały wir wodny. W środek wlej jajko z filiżanki. Gotuj jajko około 2 minut, a następnie wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i włóż do zimnej wody. Powtarzaj czynności z każdym kolejnym jajkiem.

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Kromki ułóż na blaszce i posmaruj każdą cieniutką warstwą tahini. Połóż część startej na tarce mozzarelli, na to paseczki szynki i po jednym jajku w koszulce. Posól i popieprz jajka. Wierzch posyp resztą mozzarelli.

Zapiekaj tosty przez 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz