Składniki:
(2 porcje)
- 4 kromki pszennego pieczywa
- 2 łyżki pasty tahini
- 150 g. mozzarelli w kawałku
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
W rondelku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zmniejsz płomień pod garnuszkiem.
Jajko wbij do filiżanki, uważaj żeby nie przebić żółtka. Gotującą wodę zamieszaj aby zrobić w niej mały wir wodny. W środek wlej jajko z filiżanki. Gotuj jajko około 2 minut, a następnie wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i włóż do zimnej wody. Powtarzaj czynności z każdym kolejnym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Kromki ułóż na blaszce i posmaruj każdą cieniutką warstwą tahini. Połóż część startej na tarce mozzarelli, na to paseczki szynki i po jednym jajku w koszulce. Posól i popieprz jajka. Wierzch posyp resztą mozzarelli.
Zapiekaj tosty przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz