czerwca 12, 2020

Karmazyn w rozmarynie


Składniki:
(2 porcje)
  • 500 g filetu z karmazyna (lub dorady, dorsza)
  • 1 awokado
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól himalajska

Rybę umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Skrop 1 łyżką soku z cytryny. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Awokado obierz i pokrój w większe kawałki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodaj drobno posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.
Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i posyp listkami rozmarynu. Między filetami ułóż awokado z orzeszkami. Wstaw do pieca i piecz 20 minut.
Podawaj z pieczoną bagietką lub innym pieczywem.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza