czerwca 14, 2020

Tabbouleh z cukinią i morelami



Dzisiaj tabbouleh, którego ja jadam właściwie nie jako dodatek do mięsa czy ryby, a jako danie główne 😉
Jako, że jesteśmy u progu lata, kuskus połączyłam z morelami i cukinią. No i odbiegłam też znacząco od tradycyjnego tabbouleh, ponieważ u mnie zamiast natki pietruszki wystąpili lubczyk, tymianek i rozmaryn 😋


Składniki:
(2 porcje)
  • 100 g. kuskusu
  • 5 krążków cukinii o grubości 1 cm.
  • 4 morele
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • po 3 gałązki tymianku, mięty, rozmarynu i lubczyku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. wody
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól, pieprz

Cukinię pokrój w kosteczkę 1/1 cm. 
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cukinię i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę oraz cząstki moreli. Smaż pół minuty. Wlej wodę, a gdy się zagotuje wsyp kuskus. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i wyłącz źródło ciepła. Odstaw na 5 minut.

Dodaj cynamon, drobniutko posiekane zioła i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i podawaj na ciepło lub po lekkim przestudzeniu.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza