Dzisiaj przychodzę z przepisem na zupę-krem z... pokrzywy :)
Polecam ją naprawdę każdemu, nawet tym, którzy nie mogą się przekonać do smaku pokrzywy. Zupa ma swój niepowtarzalny, delikatny smak i naprawdę nie powiedzieli byście, że jest z pokrzywy. Wypróbujcie koniecznie! Życzę Wam wszystkiego smacznego! :)
Składniki:
(6 porcji)
- 2 garści liści młodej pokrzywy
- 1 garść liści szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 1 pietruszka
- 10 cm. kawałek zielonych części pora
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 - 2,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka listków tymianku
- sól
- świeżo mielony zielony pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
Pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę, czosnek i pora posiekaj.
W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki, pietruszkę i por. Smaż 2 minuty. Wlej wodę i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
Do zupy wrzuć pokrzywę, szpinak i tymianek. Gotuj 5 minut. Wlej śmietankę i doprowadź do zagotowania. Dopraw zupę pieprzem i ewentualnie solą. Zmiksuj na krem.
Podawaj posypaną listkami tymianku i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz