Składniki:
(12 sztuk)
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki startego drobno sera typu parmezan
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- świeże zioła (u mnie oregano i tymianek)
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Sos
- jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz
Cukinię zetrzyj wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Wymieszaj z solą i odstaw na 20 minut.
Cebulę posiekaj drobno i usmaż na maśle do zrumienienia. Wystudź.
Odciśnij cukinię z soku w dłoniach i przełóż do miski. Dodaj ser, posiekane zioła, jajko, mąkę i usmażoną cebulkę. Dopraw masę pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i kładź po łyżce masy cukiniowej. Formuj grzbietem łyżki placuszki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawaj od razu np. z sosem jogurtowym.
Smacznego :)
To są placki jakie robi moja mama - smak dzieciństwa! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa teraz już też :)
Usuń