czerwca 04, 2020

Placki z cukinii



Składniki:
(12 sztuk)

  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki startego drobno sera typu parmezan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • świeże zioła (u mnie oregano i tymianek)
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Sos
  • jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz

Cukinię zetrzyj wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Wymieszaj z solą i odstaw na 20 minut.

Cebulę posiekaj drobno i usmaż na maśle do zrumienienia. Wystudź.

Odciśnij cukinię z soku w dłoniach i przełóż do miski. Dodaj ser, posiekane zioła, jajko, mąkę i usmażoną cebulkę. Dopraw masę pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i kładź po łyżce masy cukiniowej. Formuj grzbietem łyżki placuszki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podawaj od razu np. z sosem jogurtowym.
Smacznego :)




2 komentarze: