Cześć 😃 Dzisiaj mam dla Was coś co możecie potraktować jako przekąskę, lecz ja najbardziej lubię zajadać na śniadanie. Mowa o podpłomykach, czyli a'la pizzy z patelni. Zrobiłam do nich obłędną pastę z bakłażana a dodatkowo podałam z rukolą i jajkiem w koszulce 😋
Składniki:
(4 porcje)
Pasta z bakłażana
- 2 bakłażany
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki tartego sera typu parmezan (u mnie grana padano)
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- pieprz
Podpłomyki
- 200 g. mąki pszennej
- 100 ml. bardzo gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Oraz
- rukola
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka tartego sera typu parmezan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Przetnij miąższ nożem na ukos w kilku miejscach. Ułóż na blaszce połówki bakłażanów rozcięciem ku górze, posyp solą i polej 2 łyżkami oliwy. Piecz w 220°C przez 40 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wybierz z łupin miąższ bakłażanów, przełóż do naczynia do miksowania. Dodaj słonecznik, czosnek, starty ser, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, masło orzechowe i płatki drożdżowe. Zblenduj całość na gładką pastę, dopraw pieprzem i solą.
Mąkę wymieszaj z solą, wlej olej oraz pomału dolewaj gorącą wodę. Wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Kule ciasta przykryj miską i pozostaw na 20 minut.
Przygotuj jajka poche. W rondelku zagotuj wodę, dodaj ocet. Zmniejsz płomień pod garnuszkiem.
Jajko wbij do filiżanki, uważaj żeby nie przebić żółtka. Gotującą wodę zamieszaj aby zrobić w niej mały wir wodny. W środek wlej jajko z filiżanki. Gotuj jajko około 2 minut, a następnie wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i włóż do lekko ciepłej wody. Powtarzaj czynności z każdym kolejnym jajkiem.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na grubość 2 mm. Suchą patelnię mocno rozgrzej i smaż na niej po jednym placku, po około 1 minucie z każdej strony (do utworzenia się bąbli na powierzchni i ładnego zarumienienia).
Podpłomyki smaruj pastą z bakłażana, na niej układaj rukolę i po jednym jajku w koszulce. posyp odrobina sera, polej oliwą, oprócz solą i pieprzem.
Smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz