Witajcie!
Dzisiaj szybki i łatwy przepis na makaron. Sezon na bób w pełni, więc trzeba korzystać i zajadać to cudowne warzywo :)
Składniki:
(2 porcje)
- 160 g. suchego makaronu rigatoni
- 200 g. świeżego bobu
- 14 szt. czarnych oliwek
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków szałwii
- ser typu parmezan do posypania
- listki bazylii do ozdoby
- sól, pieprz
Bób gotuj przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Przełóż do zimnej wody i po ostudzeniu obierz z łupin.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrany bób, oliwki i posiekane listki szałwii. Podsmaż przez 3 minuty, a następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki i starty na małych oczkach czosnek. Wymieszaj i smaż przez minutę.
Na patelnię przełóż ugotowany wcześniej makaron, całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron podawaj od razu, posypany serem i bazylią.
Wygląda obłędnie! Gdybyś szukała malaksera do swojej kuchni to polecam ten artykuł https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/Co-to-jest-malakser-Polecane-modele Znajdziesz tam bardzo dużo ciekawych informacji i wskazówek jak wybrac najlepszy malakser. Myślę, że osobie, która dużo gotuje takie urządzenie bardzo się przyda.
OdpowiedzUsuń