sierpnia 08, 2020

Dutch baby z owocami w miodzie oraz miody Pasieki Rodziny Sadowskich



Dzisiaj mam dla Was nie jeden przepis a trzy. I wszystkie z wykorzystaniem pysznych miodów smakowych.

Ostatnio miałam okazję testować produkty Pasieki Rodziny Sadowskich i od razu pojawiło się w głowie mnóstwo pomysłów na zastosowanie miodów innych niż wszystkie. Dlaczego innych? A no dlatego, że producenci poza powszechnymi rodzajami miodów, jak np. miód wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, gryczany, spadziowy - wytwarzają również miody z różnymi dodatkami. 
W ofercie znaleźć można miód z kurkumą i pieprzem cayenne, z czarnuszką i czarnym bzem, z kakao, z maliną, z czarna porzeczką, z miętą, cynamonem a nawet imbirem i czosnkiem!

Pasieki Rodziny Sadowskich to jedno z największych polskich gospodarstw pszczelarskich. Wraz z członkami "miodnej rodziny" i ich przyjaciółmi pracuje około 100 milionów pszczół zamieszkujących około 1800 uli, które podróżują w kilkudziesięciu wędrownych pasiekach zapylających pola Mazowsza i Kujaw.

Miody otrzymały znaki jakości produktu "Doceń polskie" i tytuły Top Produkt. Zostały także odznaczone europejskim znakiem "Culinary Heritage" potwierdzającym jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności regionalnej.

Ja pokochałam te miody od pierwszej łyżeczki :) Miody smakowe mają cudowną kremową konsystencję. Miód z cynamonem zapewne będzie u mnie w użyciu przez całą jesień i zimę... i nie tylko! Miody z maliną, porzeczką czy miętą są świetnym i zdrowym słodzikiem orzeźwiających lemoniad.

A poniżej moje trzy propozycje i przepisy, w których zastosowałam miód z maliną, czarną porzeczką i z cynamonem :)



Dutch baby z owocami w miodzie

Składniki:
(1 porcja)

  • 1 kopiasta łyżeczka miodu z czarną porzeczką Pasieki Rodziny Sadowskich
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru lub esencji waniliowej
  • spora garść owoców sezonowych (maliny, porzeczki, borówki, truskawki)
Produkty na naleśnik dutch baby powinny być w temperaturze pokojwej.
Piekarnik rozgrzej do 220°C.
Jajko zmiksuj z mąką, mlekiem, solą i wanilią. Małą patelnię (najlepiej żeliwną) rozgrzej mocno na palniku a następnie rozpuść 1 łyżeczkę masła.Wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut.
W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i wymieszaj z miodem. Wrzuć owoce i delikatnie wymieszaj.
Wyjmij dutch baby z pieca i ułóż na wierzchu owoce w miodzie.



Twarożek z miodem malinowym

Składniki:
(2 porcje)
Twaróg wymieszaj z jogurtem i miodem. Podawaj na świeżej chałce. Ozdób świeżymi malinami i miętą.





Rożki francuskie z cynamonem

Składniki:
(15 szt.)
Piekarnik rozgrzej do 220°C.
Ciasto podziel na 15 kwadratów. Brzegi posmaruj odrobina wody. Na środek każdego kwadratu połóż odrobinę miodu z cynamonem i złóż w trójkąty. Brzegi dociśnij widełkami widelca. Ułóż rożki na papierze do pieczenia i posmaruj z wierzchu roztopionym masłem. Piecz około 15 minut do wyrośnięcia i zrumienienia.

*Wpis powstał we współpracy reklamowej z Pasieki Sadowskich.



1 komentarz:

  1. Macie tam alternatywny przepis - https://zielonogorski.pl/
    I warto próbować różnych, bo to jednak może być fajny efekt.

    OdpowiedzUsuń