sierpnia 12, 2020

Pstrąg z piklowaną cukinią




Dzisiaj rybka na obiad :) Pstrąga zrobiłam w piekarniku, ale możecie upiec rybę na grillu. A do grilla świetnie pasować będzie marynowana 24 godzinna cukinia w postaci cieniutkich wstążek. Ach! Aż mi się zamarzyło tego grilla i pieczonego na nim chleba... posmarowanego masełkiem czosnkowym... :)


Składniki:
(2 porcje)
  • 2 patroszone pstrągi tęczowe
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 grejpfruta
  • 3 gałązki rozmarynu
  • pieprz
Piklowana cukinia
  • 1 mała cukinia
  • 200 g. cukru
  • 300 ml. białego octu winnego
  • 300 ml. wody
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 liście laurowe

Cukinię przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj w garnku ocet z wodą, cukrem, ziarnami kolendry i gorczycy, porwanymi liśćmi laurowymi. Wszystko zagotuj i odstaw do przestudzenia.
Cukinię potnij w cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Zalej przestudzoną marynatą, przykryj naczynie i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Pstrągi oczyść z łusek, osusz. Skórki z cytrusów wymieszaj z solą i cukrem. Ryby pokryj całą mieszanką, również w środku i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Pstrągi dokładnie wypłucz z mieszanki w zimnej wodzie. Oprócz pieprzem i posyp listkami rozmarynu. Piecz przez 20 minut (możesz też upiec na grillu). Podawaj z piklowaną cukinią i świeżym pieczywem.





1 komentarz:

  1. Wygląda i zapewne smakuje bardzo apetycznie ten pstrąg aż narobiłem sobie ochoty na jakieś danie rybne. Na ten moment chwalę sobie bardzo produkty od https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż wiem jak sama ryba jest istotna.

    OdpowiedzUsuń