Doszłam do wniosku, że jest tutaj dość mało mięsnych przepisów. Wybaczcie mi, że tak bardzo uwielbiam wszystkie warzywa 😉
Ostatnio był jednak kurczak na obiad w towarzystwie ryżu... z warzywami oczywiście 😆
Dzielę się zatem z Wami prostym, smacznym daniem.
Składniki:
(2 porcje)
- 2 nieduże filety z kurczaka
- 100 g. ryżu
- 1 duży pomidor
- 10 cm. kawałek zielonej części pora
- 4 grubsze plastry cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 4 gałązki tymianku
- sól, pieprz
Kurczaka oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, polej oliwą. Odstaw na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Pora pokrój w półplasterki, cukinię w małą kosteczkę, a pomidora w większą.
Kurczaka obsmaż z obu stron na patelni grillowej. Następnie piecz przez 15 minut.
Na patelni rozpuść masło i podduś na nim cukinię i pora. Dodaj pomidora i listki tymianku. Podsmażaj przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Do warzyw dodaj ciepły ryż i dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz