września 14, 2020

Kurczak z ryżem i warzywami




Doszłam do wniosku, że jest tutaj dość mało mięsnych przepisów. Wybaczcie mi, że tak bardzo uwielbiam wszystkie warzywa 😉
Ostatnio był jednak kurczak na obiad w towarzystwie ryżu... z warzywami oczywiście 😆
Dzielę się zatem z Wami prostym, smacznym daniem.


Składniki:
(2 porcje)

  • 2 nieduże filety z kurczaka
  • 100 g. ryżu
  • 1 duży pomidor
  • 10 cm. kawałek zielonej części pora
  • 4 grubsze plastry cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 4 gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Kurczaka oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, polej oliwą. Odstaw na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 190°C. 
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Pora pokrój w półplasterki, cukinię w małą kosteczkę, a pomidora w większą.
Kurczaka obsmaż z obu stron na patelni grillowej. Następnie piecz przez 15 minut.

Na patelni rozpuść masło i podduś na nim cukinię i pora. Dodaj pomidora i listki tymianku. Podsmażaj przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Do warzyw dodaj ciepły ryż i dokładnie wymieszaj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz