września 08, 2020

Sałatka z pieczonych pomidorów i halloumi




Składniki:
(2 porcje)

  • 6 pomidorów
  • 200 g. sera halloumi
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek
  • listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Balsamiczny vinegrette
  • 1/2 szkl. oliwy Monini Classico
  • 1/4 szkl. octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Ocet balsamiczny wlej do wysokiego naczynia. Dodaj musztardę, czosnek i miód. Zblenduj a następnie wlewaj po odrobinie oliwy, cały czas miksując. Gdy sos zgęstnieje dopraw go solą.

Pomidory pokrój w grube plastry, około 1,5 cm. Halloumi na grubość 0,5 cm. Pomidory obsmaż na patelni na dużym płomieniu, przełóż na blaszkę, dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj w 220°C około 5 minut.

Ser halloumi zgrilluj na patelni grillowej lub zwykłej. 

Pomidory wyłóż na talerze, dodaj grillowany halloumi, oliwki i listki bazylii. Polej dressingiem balsamicznym.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza