Składniki:
(2 porcje)
- 6 pomidorów
- 200 g. sera halloumi
- 1/2 szkl. czarnych oliwek
- listki świeżej bazylii
- sól, pieprz
Balsamiczny vinegrette
- 1/2 szkl. oliwy Monini Classico
- 1/4 szkl. octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól
Ocet balsamiczny wlej do wysokiego naczynia. Dodaj musztardę, czosnek i miód. Zblenduj a następnie wlewaj po odrobinie oliwy, cały czas miksując. Gdy sos zgęstnieje dopraw go solą.
Pomidory pokrój w grube plastry, około 1,5 cm. Halloumi na grubość 0,5 cm. Pomidory obsmaż na patelni na dużym płomieniu, przełóż na blaszkę, dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj w 220°C około 5 minut.
Ser halloumi zgrilluj na patelni grillowej lub zwykłej.
Pomidory wyłóż na talerze, dodaj grillowany halloumi, oliwki i listki bazylii. Polej dressingiem balsamicznym.
*Post nie jest sponsorowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz