września 17, 2020

Makaron z pomidorami i pieczarkami



Składniki:

(3 porcje)

  • 240 g. makaronu (u mnie wstążki)
  • 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 szkl. czarnych oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • garść listków bazylii

Pomidory sparz i obierz ze skórek. Pokrój w dużą kostkę.

Cebulę posiekaj w kosteczkę i smaż na oliwie 2 minuty, aż zmięknie. Dodaj pieczarki pokrojone w grube plasterki. Smaż 3-4 minuty.
Dorzuć na patelnię pomidory i duś około 5 minut.
Oliwki pokrój w plasterki i dodaj do sosu razem z drobno startym czosnkiem. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem.

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj.

Podawaj od razu ze świeżą bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz