Składniki:
(3 porcje)
- 240 g. makaronu (u mnie wstążki)
- 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szkl. czarnych oliwek
- sól, pieprz, cukier
- garść listków bazylii
Pomidory sparz i obierz ze skórek. Pokrój w dużą kostkę.
Cebulę posiekaj w kosteczkę i smaż na oliwie 2 minuty, aż zmięknie. Dodaj pieczarki pokrojone w grube plasterki. Smaż 3-4 minuty.
Dorzuć na patelnię pomidory i duś około 5 minut.
Oliwki pokrój w plasterki i dodaj do sosu razem z drobno startym czosnkiem. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj.
Podawaj od razu ze świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz