Składniki:
(około 20 sztuk)
- 400 g. zsiadłego mleka
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru drobnego
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- roztopiona czekolada i owoce do podania
Żółtka oddziel od białek.
Zsiadłe mleko z miksuj krótko z mąką, proszkiem do pieczenia, wanilią, cukrem i żółtkami.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Patelnię mocno nagrzej i posmaruj cieniutką warstwą oleju. Kładź porcje ciasta na patelnię dużą łyżką. Gdy na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się bąbelki przewróć pancakes na drugą stronę. Czas smażenia to 1 minuta z każdej strony.
Podawaj w ulubionymi owocami, sosem czekoladowym, miodem itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz