No co? Przecież mamy jeszcze lato! A ja chciałabym zatrzymać je jak najdłużej. Dlatego dzisiaj były u mnie pyszne gofry z lodami waniliowymi i czekoladą 😋 A Wy robiliście już gofry bananowe?
Składniki:
(10 małych gofrów)
Ciasto na gofry
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Sos czekoladowy
- 40 g. gorzkiej czekolady
- 40 g. mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka miodu
- 3-4 łyżki mleka
Oraz
- ulubione lody
Żółtka oddziel od białek.
Banany zmiksuj z żółtkami, olejem i solą. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz szybko trzepaczką. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto.
Kratki gofrownicy rozgrzewaj przez około 7-8 minut. Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie. Zamknij i piecz przez około 4 minuty (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę.
W rondelku podgrzej mocno mleko. Wrzuć połamane na kosteczki obie czekolady i dodaj miód. Odczekaj minutę, a następnie mieszaj do czasu, aż sos będzie jednolity.
Gofry podawaj z lodami, polewaj ciepłym sosem czekoladowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz