września 05, 2020

Gofry bananowe z lodami i czekoladą



No co? Przecież mamy jeszcze lato! A ja chciałabym zatrzymać je jak najdłużej. Dlatego dzisiaj były u mnie pyszne gofry z lodami waniliowymi i czekoladą 😋 A Wy robiliście już gofry bananowe?


Składniki:
(10 małych gofrów)

Ciasto na gofry

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Sos czekoladowy
  • 40 g. gorzkiej czekolady
  • 40 g. mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3-4 łyżki mleka
Oraz
  • ulubione lody

Żółtka oddziel od białek. 

Banany zmiksuj z żółtkami, olejem i solą. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz szybko trzepaczką. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto. 
Kratki gofrownicy rozgrzewaj przez około 7-8 minut. Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie. Zamknij i piecz przez około 4 minuty (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę.

W rondelku podgrzej mocno mleko. Wrzuć połamane na kosteczki obie czekolady i dodaj miód. Odczekaj minutę, a następnie mieszaj do czasu, aż sos będzie jednolity.

Gofry podawaj z lodami, polewaj ciepłym sosem czekoladowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz